
 
UNITED STATES OF AMERICA 

DEPARTMENT OF TRANSPORTATION 
OFFICE OF THE SECRETARY 

WASHINGTON, DC 
 

GUIDANCE ON THE TRANSPORT 
OF PORTABLE DIALYSIS MACHINES BY 

TRAVELERS WITH DISABILITIES 
 
 

NOTICE 
 
 The Air Carrier Access Act (ACAA) prohibits U.S. and foreign air carriers from 
discriminating against an individual in air transportation on the basis of his/her disability.   
Beginning in 1990, the Department of Transportation issued a number of rules 
implementing the ACAA.  These rules, which are contained in 14 CFR Part 382 (Part 
382), define the responsibilities of airlines and the rights of passengers with disabilities 
under the ACAA including people who use portable dialysis machines at home (i.e., they 
are on home dialysis).   Recently, the Department of Transportation’s Office of Aviation 
Enforcement and Proceedings has been made aware of difficulties people on home 
dialysis are having when traveling on commercial airlines.  The purpose of this notice is 
to remind airlines of their obligations and inform individuals with disabilities of their 
rights regarding the use and transport of portable dialysis machines by providing answers 
to ten frequently asked questions about the types of accommodations and services that 
must be provided to people who are on home dialysis.  
 
Frequently Asked Questions 
 
1. Question:  Is a portable dialysis machine considered by DOT to be an assistive 
device? 
 

Answer:  Yes.  Section 382.3 defines an assistive device as any piece of 
equipment that assists a passenger with a disability to cope with the effects of his or her 
disability.  It further explains that such devices may include medical devices and 
medications.  A portable dialysis machine is therefore an assistive device under section 
382.3. 

 
2. Question:  Must a carrier permit a passenger with a disability to bring his or her 
portable dialysis machine into the aircraft cabin or check it in the baggage compartment? 

 
Answer:  Yes.  Section 382.121(a) requires carriers to permit passengers with a 

disability to bring assistive devices into the aircraft cabin provided that they comply with 
applicable safety, security, and hazardous materials rules.  Section 382.125(a) requires 
carriers to stow assistive devices in the baggage compartment if the item cannot be 
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transported in the cabin in accordance with applicable safety, security, and hazardous 
materials rules.   

 
3. Question: Does a portable dialysis machine count towards a passenger’s carry-on 
limit? 

 
Answer:   No.  Assistive devices are not counted against the carry-on or checked 

baggage limits imposed by airlines.   Section 382.121(b) prohibits airlines from counting 
assistive devices toward a limit on carry-on baggage.  

 
4. Question:  Must a carrier give portable dialysis machines brought in the cabin of 
an aircraft stowage priority over other items brought onto the aircraft? 

 
Answer:  Yes.  Section 382.123(a) requires carriers to give assistive devices, such 

as portable dialysis machines, priority for stowage over items brought onto the aircraft by 
other passengers or crew enplaning at the same airport so long as the passenger with a 
disability takes advantage of the opportunity to pre-board.   

 
5. Question:  May a carrier require a passenger to pay a fee to carry a portable 
dialysis machine onboard an aircraft or in the baggage compartment?    

 
Answer:  No.  Section 382.31(a) prohibits carriers from imposing charges for 

providing services that Part 382 requires to be provided to passengers with a disability.  
Because carriers are required to permit passengers to carry portable dialysis machines 
into the aircraft cabin or to check them for carriage in the baggage compartment, carriers 
are precluded from imposing a charge for doing so.   

 
6. Question:  Are carriers required to accept for transport portable dialysis machines 
as checked bags regardless of size?   

 
Answer:  No.   While section 382.125(a) requires carriers to stow assistive devices 

in the baggage compartment consistent with applicable safety, security and hazardous 
materials rules, section 382.13(c) states that airlines are not required to make 
modifications (e.g., provide accommodations) that would constitute an undue burden or 
fundamentally alter their program.  This means that there may be circumstances where 
the carriage of devices such as dialysis machines due to their weight, size, or number 
would constitute an undue burden or cause a fundamental alteration of the carrier’s 
service.  In such situations the carrier may not be required to transport the assistive device 
at all.  These situations necessitate case-by-case determinations.  Generally, we view 
portable dialysis machines that weigh approximately 100 pounds or slightly more 
including the case used to transport the machine to be of reasonable size for carriage in 
the baggage compartment of most commercial aircraft.  

 
7. Question:  What are my rights if my portable dialysis machine is damaged during 
air transport? 
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Answer:   For domestic travel, the general baggage liability limits do not apply if 
an airline loses or damages an assistive device such as a portable dialysis machine.  In 
these cases, the basis for calculating the compensation is the original purchase price of 
the device.   See section 382.31.  This expanded liability for assistive devices does not 
extend to international trips where the Montreal Convention usually applies. For 
international travel, the liability limit is currently 1,131 Special Drawing Rights (SDR).1   
This was equal to approximately $1685 when this guidance was issued.  

 
8. Question:  Are carriers required to accept for transport medications, syringes and 
dialysis fluids passengers on home dialysis bring with them?   

 
Answer:   Yes.  The definition of an assistive device includes items such as 

medications, syringes, and dialysis fluids.   See section 382.2.   However, section 
382.13(c) also states that airlines are not required to make modifications (e.g., provide 
accommodations) that would constitute an undue burden or fundamentally alter their 
program.   As such, we would not require a carrier to accept a large supply of dialysis 
liquid.  DOT believes that it is reasonable to limit the quantity of dialysis liquid that a 
carrier must accept to a one or two day supply.   

 
9. Question:   Can I use my portable dialysis machine during the flight? 

 
Answer:   Generally no.  Section 382.121(a)(3) states that carriers must permit 

assistive devices to be used within the cabin as long as they comply with applicable 
safety, security, and hazardous materials rules.   However, many airlines do not allow 
portable dialysis machines to be used at any time during flight because the required safety 
testing regarding electromagnetic interference, which ensures that the use of the portable 
dialysis machine will not interfere with the navigation or communication systems of the 
aircraft, has not been conducted.  
 
10. Question:   What should a passenger do if an airline refuses to accept his/her 
portable dialysis machine for transport or is charging a fee to transport the machine?   

 
Answer:    Passengers should ask to speak with the airline’s complaint resolution 

official (CRO).  CROs are individuals trained to be the carrier’s experts in ensuring that 
carrier personnel correctly implement the ACAA and Part 382 requirements.  It is their 
job to ensure that the problems of passengers with disabilities are resolved in a way that 
is consistent with the regulations outlined by the Department. 
 

If an airline’s CRO is unable to resolve your issue, you can call the Department’s 
disability hotline during normal business hours (9 am to 5 pm Eastern time, Monday 
through Friday except Federal holidays) at 1-800-778-4838 (voice) or 1-800-455-9880 
(TTY) to obtain assistance.  You can also file a complaint with the Department at 
http://airconsumer.ost.dot.gov/escomplaint/es.cfm or by sending a letter to Aviation 
                                                           
1 The liability limits are those set out in Articles 21 and 22 of the Montreal Convention. Article 24 of the 
Montreal Convention provides for a review of those limits every five years in light of inflation that has 
occurred during that period. 

http://airconsumer.ost.dot.gov/escomplaint/es.cfm
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Consumer Protection Division, C-75, U.S. Department of Transportation, 1200 New 
Jersey Ave, S.E., Washington, D.C. 20590.  
 
If you have any questions or desire additional information, please contact Blane Workie, 
Principal Deputy Assistant General Counsel for Aviation Enforcement and Proceedings, 
or Livaughn Chapman, Chief, Aviation Civil Rights Compliance Branch, at (202) 366-
9342.   
 

 
By:  
 
Samuel Podberesky  
Assistant General Counsel for  
Aviation Enforcement and Proceedings  
 
Dated:  June 3, 2013  
 
An electronic version of this document is available at http://www.dot.gov/airconsumer 
 


